Agrișul este o specie de plante din familia Grossulariaceae. Este un arbust înalt de 60 - 150 cm, cu ramurile arcuite, prevăzute cu ghimpi. Fructul (agrișa) este o bacă falsă, mică, ovoidală sau sferică, de culoare verde, gălbuie sau roșiatică, cu multe semințe, cu gust dulce-acrișor. Se cultivă în regiuni deluroase. Se consumă în stare proaspătă sau în industria alimentară.
Istoric.Ca plantă cultivată este cunoscut încă din secolul al XV-lea, însă pe atunci nu era răspândită. Cele mai bune exemplare se cultivau pe lângă mănăstiri. Numai în secolul al XIX-lea în Europa au fost descrise în literatură soiuri cu fructe mici şi soiuri cu fructe mari. În ţara noastră, agrişul s-a cultivat mai mult în grădinile din jurul caselor.
Acizi: malic, citric, tartric; viaminele A, B1, B2, C și P; săruri minerale: sodiu, calciu, fosfor, potasiu și fier.
Credit:ro.wikipedia.org
Agrişul (Ribes uva-crispa)
Written By Augustin on 20 iun. 2012 | 08:04
Related Articles
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu